Povestea

De aproape 20 de ani, vis-à-vis de Universitatea Bucureşti, la „coada calului”, cum spun cu umor bucureştenii statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul, când mergi spre Biserica Rusă (paraclis universitar), există Cafeneaua „Jos Pălăria” a Maestrului George Mihăiţă, un loc cu dichis cultural, gata de taclá şi bunăstare sufletească.

În acest spaţiu, respiri un aer dintr-un timp în care lumea, vorba lui Eminescu, încă mai gândeşte în versuri şi mai scrie în poezii. Studenţii şi profesorii de la Litere, fie că vin de la Universitate sau de la “Spiru”, caută în fiecare cafea savurată o poveste, un subiect livresc sau un motiv de nostalgie.

Aici s-au pus la cale cărţi şi proiecte literare (cu Florin Iaru, Traian T.Coşovei, Constantin Stan, Dănuţ Ungureanu sau Ioana Crăciunescu; puţină lume ştie că antologia “MARFĂ” apărută în 1996, avându-i autori pe Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ, Dan Pleşa, Bogdan O. Popescu, a fost editată de George Mihăiţă şi Editura Salut, o editură care a intrat în istoria literaturii române tipărind doar o singură carte!), aici s-a pus la cale cea mai importantă platformă de promovare pentru artiştii români contemporani – Galeria Atelier 030202 (condusă de artistul vizual Mihai Zgondoiu, cel care, de altfel, a imaginat spaţiul şi logo-ul “Jos Pălăria”), aici au fost proiectate evenimente unicat în România: Ziua Adolescenţilor, Festivalul Comediei Româneşti, Festivalul Naţional de Teatru al Liceenilor “Jos Pălăria”.

Portretele marilor actori români din cafenea te invită să plonjezi din filmul starului preferat în filmul tău interior.

Spaţiu intercultural, “Jos Pălăria” îi atrage şi pe bancheri, aşa cum sunt gratulaţi funcţionarii de la BCR, vecinii cafenelei, şi pe cei de la OSIM. Şi, nu în ultimul rând, pe turiştii de toate credinţele bahice: de la catolica bere până la ortodoxa vodcă.
“Jos Pălăria” este născută din bucuria de a fi a lui George Mihăiţă!

În această cafenea simţi că te poţi elibera de cotidianul imediat pentru a înţelege că îţi poţi oferi propria ta clipă de eliberare! O clipă care poate fi numai cu tine însuţi, cu prietenii sau la o petrecere aniversară (Tudor Mihăiţă, cel care coordonează viaţa oficială şi secretă a cafenelei, poate da mărturie despre neuitate petreceri onomastice sau de zi de naştere).

“Jos Pălăria” nu este pentru a fi lăudată! “Jos Pălăria” este doar o stare de spirit!

Dan Mircea CIPARIU